ביטוח מבנה

ביטוח מבנה - מקדימים תרופה למכה  
  צחי דוד 5/6/2011

במסגרת תורת המשחקים המתמטית-כלכלית, השחקנים פועלים על מנת למקסם את הזכייה או להביא את ההפסד למינימום. כאשר מדובר על רעידות אדמה וביטוח מבנה, כל בעל דירה הוא סוג של שחקן המשחק כנגד אמא טבע. בעל הדירה ניצב בפני החלטה: האם לבטח את הדירה כנגד רעידות אדמה או לא? ישנם גורמים שונים שמשפיעים על החלטה זו:

  • הסיכוי (או במקרה זה – הסיכון) לכך שתתרחש רעידת אדמה
  • ההפסד הצפוי במקרה של רעידת אדמה
  • עלות המשחק (ובמקרה זה – עלות פרמיית הביטוח)

לא רק ביטוח מבנה כנגד רעידות אדמה פועל על בסיס זה, למעשה כל ביטוח אפשר לתאר במונחים אלו. ישנם סוגי ביטוח המבטחים כנגד מקרים שכמעט בוודאות התרחשו בשלב כזה או אחר: ביטוחי שיניים המאפשרים טיפולים שוטפים, ביטוחי בריאות המכסים התייעצות עם רופא מומחה, או ביטוח נסיעות המכסה אבדן המטען בנסיעות הכוללות טיסות המשך. בסוגי ביטוח אלו עלות הכיסוי נמוכה באופן יחסי: טיפול שיניים שוטף עולה כמאתיים חמישים ש"ח, יעוץ עם רופא פרטי עולה עד 1000 ש"ח, ותמורת המטען שאבד נקבל כמה מאות דולרים.
סוגי ביטוח אחרים הם אלו המבטחים כנגד קטסטרופות: מקרים שהסיכוי לכך שיקרו אמנם קטן, אך במידה ויקרו לא נוכל לעמוד בעלויות שידרשו מאיתנו. שתי דוגמאות מוצלחות לסוגי ביטוח אלו הם ביטוח בריאות המכסה השתלות בחו"ל וביטוח מבנה המגן כנגד סכנות רעידת אדמה. בשני המקרים הסכומים להם נזדקק במידה ויתממשו הם כאלו אשר מרבית האנשים אינם מסוגלים לעמוד בהם: עלות של מאות אלפי דולרים במקרה של ביטוח השתלות בחו"ל, ועלות דירה חדשה על תכולתה במקרה של ביטוח כנגד רעידות אדמה.

מה באמת הסיכון להתרחשות רעידת אדמה בארץ?
לסיכונים הכרוכים באי רכישת ביטוח השתלות בחו"ל קיימת מודעות של הציבור: כמעט מדי שבוע מתפרסמת תחינה כזו או אחרת של אדם ומשפחתו שנקלעו למצוקה בעקבות הצורך בניתוח מסובך או השתלה בחו"ל. בניגוד גמור למודעות זו, המודעות לסיכוי כי תתרחש רעידת אדמה חזקה בארץ אינו גבוה. רעידת אדמה, מטיבעה, פוגעת בו זמנית באנשים רבים כאשר היא מתרחשת. כאשר אין תזכורת מתמדת לקיום הסכנה – הסכנה נשכחת והופכת להיות בבחינת רחוק מהעין רחוק מהלב.
נשאלת השאלה האם התפיסה על פיה הסיכוי לרעידת אדמה משמעותית בארץ היא אכן נכונה?
ישראל ממוקמת על מפגש של שני לוחות טקטונים, מפגש הידוע בשמו – השבר הסורי אפריקאי. ככזו, היא מועדת לרעידות אדמה. במאתיים השנים האחרונות איזור מדינת ישראל נפגע 13 פעמים מרעידות אדמה חזקות שהתרחשו באיזור:

  • 1837 – כ- 6 בסולם ריכטר שחירבה את צפת ואת טבריה.
  • 1896 – רעידת אדמה בצידון
  • 1906 – רעידה בצפון שהפסיקה את זרם הירדן ליממה
  • 1927 – 6.25 בסולם ריכטר בישראל ובעבר הירדן: כ-500 הרוגים וכ-700 פצועים.
  • 1943 – 4.75 בהר דרוזים
  • 1956 – 5.5 בהר שוף בלבנון
  • 1969 – רעידה שמוקדה היה שארם–א-שייח בסיני
  • 1979 – 5.1 בים המלח, הורגשה בכל הארץ
  • 1995 – 6.2 בים סוף, 100 ק"מ דרומית לאילת. באילת נפערו סדקים בכבישים ובבתים.
  • 2004 – 5.1 במרכז הארץ
  • 2004 – 4.8 בים המלח
  • 2008 – 5.3 בצור שבלבנון, הורגשה בארץ
  • 2011 – 5.9 באיזור כרתים, הורגשה בארץ

האגף לסיסמולוגיה במדינת ישראל מעריך כי רעידת אדמה בעוצמה גבוהה (7 ומעלה בסולם ריכטר) תתרחש בעשרים השנים הקרובות באיזורינו. הערכות הן שכאשר תתקיים רעידה זאת היא תהיה רעידה בעלת עוצמה וסדר גודל נרחבים. המדינה הכירה בכך כי המוכנות בארץ לרעידות אדמה היא נמוכה: מספר רב של מבנים אינם בנויים לפי התקנים המקובלים בעולם המערבי, ובמיוחד מבנים שנבנו עד לשנות ה-70. מבנים אלו צפויים להינזק באופן משמעותי ברעידות אדמה בינוניות עד חזקות. מדינת ישראל אף יצאה בשנת 2005 עם תוכנית המיועדת לעודד בעלי בתים לחזק אותם בפני רעידות אדמה תמורת קבלת הקלות בניה.

מה אפשר לעשות כדי להגן על עצמנו בפני רעידת אדמה?
על פי תורת המשחקים, כאשר ההפסד הצפוי הוא גבוה והסיכוי להפסד גבוה אף הוא – כמו במקרה של התרחשות רעידת אדמה חזקה בישראל בשנים הקרובות, יש לקבל החלטות שמטרתן למזער את ההפסד. במקרה זה – יש לבטח את הדירה בביטוח כנגד רעידות אדמה.
כיום, ניתן לותר על כיסוי זה במסגרת רכישת פוליסת ביטוח דירה, בין אם מדובר בביטוח תכולה לדירה, ביטוח מבנה, ביטוח משולב או ביטוח מבנה לדירה שנרכש במסגרת פוליסת ביטוח משכנתא. כאשר רוכשים ביטוח דירה יש לוודא כי נכלל בו סעיף כיסוי לרעידות אדמה.
דבר נוסף שיש לשים אליו לב הוא גובה דמי ההשתתפות העצמית במקרי רעידות אדמה. גובה דמי ההשתתפות העצמית המקובלים עומדים על 10% מעלות הנזק. אפשר להקטין את אחוז ההשתתפות העצמית ל-5% ואף ל- 2%, אולם הקטנה זו תייקר את פרמיית הביטוח.
אין אפשרות לדעת מראש מתי רעידות אדמה יתרחשו, רמזים ניתן לקבל בהתנהגות מוזרה של חיות הבית מספר דקות לפני הרעידה. בזמן רעידה כדאי לצאת לשטח פתוח ואם אין אפשרות כזו – לשטח מוגן בדירה: ממ"ד, חדר מדרגות, או תחת משקוף דלת. יש להמנע משימוש במעלית.